Kategorie

BEZPEČNÝ NÁKUP

KNIŽNÍ SERIÁL ZDARMA

Kniha zdarma

Knižní seriál nejen o zelených potravinách zdarma

Více informací

Nejprodávanější

Vitamin C - opravdu důležitý vitamin

O důležitosti vitaminu C slýcháme zejména v zimním období tak často, že už to snad ani nevnímáme a to je chyba! Přísun vitaminu C není radno podceňovat. Víte proč? Důvodů je celá řada. Vitamin C působí jako antioxidant, podporuje správnou funkci nervového systému, přispívá tvorbě kolagenu a napomáhá hojení ran. Častým důsledkem nedostatku vitaminu C je zvýšená únava a náchylnost k virovým infekcím. Nezanedbatelné není ani snížení pevnosti cévních stěn, zvýšená kazivost zubů a další obtíže. Je zřejmé, že vitamin C je k udržení dobrého zdraví zcela nezbytný. Lidský organismus si jej ale k naší smůle nedokáže vyrobit sám. Nezbývá tedy nic jiného, než vitamin C přijímat z potravy. Zbystřit by měli také vegetariáni a vegani. Zvýšený přísun vitaminu C je v jejich případě více než důležitý. Důvodem je jeho schopnost podpořit vstřebávání železa do organismu.

            Vitamin C máme obvykle spojený s citrusovými plody. Ovšem v porovnání s acerolou a camu camu se pomeranč, citron i grepefruit jeví jako chudý příbuzný. Není divu. Pod exoticky znějícími názvy se totiž skrývá vitaminem C doslova nadupané ovoce. Jeho zužitkovatelnost je navíc pro tělo, vzhledem k přírodnímu původu, mnohem lepší, než v případě syntetických přípravků.

 

Camu Camu

 

Camu camu pochází z Amazonie. Osidluje úrodné břehy řeky Amazonky, kde každoroční povodně obohacují půdu o živiny a minerály. Sběr plodů camu camu probíhá tradičním způsobem přímo z kánoí. Drobné plody purpurově červené barvy jsou pojídány v čerstvém stavu nebo sušeny pro skladování. Vývoz nezpracovaných bobulí je s ohledem na rychlou kazivost problematický, proto je značná část sklizně po usušení rozemleta na jemný prášek. Takto připravené camu camu je ideální příměsí ovocných šťáv a smoothie. Slupka camu camu je bohatá na betakaroten. Vedle vitaminu C je camu camu zdrojem vápníku, draslíku a aminokyselin.

 

Acerola

 

Acerola je rostlina původem z Jižní a Střední Ameriky. Její sytě červené plody vizuálně připomínají nám dobře známé třešně. Pod výrazně zbarvenou slupkou se ukrývá šťavnatá dužina bohatá na vitamin C, což se projevuje v příjemně kyselé chuti. Čerstvě sesbírané plody aceroly jsou usušeny a následně zpracovány na jemný prášek. Zralé plody aceroly obsahují ve srovnání s pomerančem až třicetinásobné množství vitaminu C. Acerola je dále zdrojem vitamínu A, riboflavinu či minerálních látek.

 

Pozn. Acerola prvotřídní kvality je sušena mrazem. Tzv. lyofilizace zaručí uchování maximálního množství důležitých látek.

Vitamin C - opravdu důležitý vitamin